Over Sander

In 1993 werd bij Sander het Usher syndroom geconstateerd. Het Usher syndroom is een erfelijke aandoening waarbij zowel het horen als het zien aangetast is.
Bij deze combinatie spreken we vaak over doofblindheid, terwijl de meeste mensen net als Sander niet volledig doof en blind zijn, maar zeer slechthorend en zeer slechtziend.

Een gezond oog ziet ongeveer 180 graden.

Sander ziet nog ongeveer 8 graden.

In 2014 lukte het Sander niet meer om zonder hulp zijn beperking onder controle te houden, waardoor hij niet goed meer kon functioneren. Sander ging een lang en zwaar revalidatie traject in, waarin hij leerde om te gaan met zijn beperking. Na dit traject heeft Sander, op uitnodiging van NOC*NSF, deelgenomen aan een nationale talentendag op Papendal. NOC*NSF was op dat moment opzoek naar nieuw paralympisch talent. De uitkomsten van de testen waren voor de roei- en triathlon bond een reden om Sander uit te nodigen voor een vervolggesprek. Na een kennismaking had Sander uiteindelijk het beste gevoel bij de sport ‘triathlon’.
Vanaf november 2018 maakte Sander deel uit van de opleidingsselectie van de Nederlandse Triathlon Bond.

Brighty is Sander zijn blindengeleidehond

Trotse vader van drie zonen

Eerste triathlon met guide Onno den Otter

Davy helpt Sander tijdens trainingen en wedstrijden

Hard trainen en het eigen maken van de drie verschillende sporten; zwemmen, fietsen en hardlopen, was een behoorlijke uitdaging. Sander wist door de combinatie van hard trainen en plezier ervoor te zorgen dat hij zich binnen een jaar ontwikkelde tot volwaardig triatleet. Niet veel later had Sander zijn eerste officiële wedstrijd, het Nederlands kampioenschap paratriathlon.